meta name="alexaVerifyID" content="Epz-YnsxGuo_2P1ZE9zqIEZlSqw" />
Logo Design by http://www.worldviator.com

17 Şubat 2012 Cuma

FAS




                                 Kazablanka Ve Marakesh

Coğrafi olarak Avrupa ya yakınlığı ile kültürel açıdan diğer Kuzey Afrika ülkelerinden farklılık gösteren Fas Kuzeyinde Akdeniz batısında Atlantik Okyanusu ile çevrili eşsiz bir ülker.Muhteşem havası,bozulmamış Akdeniz ve Okyanus sahilleri,verimli ovaları,yılboyunca üzerinden kar eksilmeyen Atlas dağları ve yanı başındaki Çölü ile Fas Afrika'nın en şanslı ülkesidir.
Hollywood’un zihnimize neon ışıklarıyla kazıdığı Kazablanka adının gerisindeki kenti ve Avrupalıların Binbir Gece Masalları fantezisinin cisimleşmiş hali Marakesh’i gelin birlikte keşfedelim.

Havalimanındaki pasaport kontrolünde uzayıp giden kuyrukta beklerken, kara kıtanın en hareketli kavşaklarından birinde olduğumu anlıyorum. Kazablanka’daki V Muhammed Havalimanı, kadim kentlerin pazar yerlerini andırıyor Afrika’nın hemen her yerinden gelen siyahi yüzlerin çeşitliliği hayret verici! Aynı renkliliği kentin içinde görmek ise mümkün değil. Kazablanka, Afrikalıların çoğu için transit bir nokta olmalı. Fas’ı ziyaret eden turistlerin büyük bir kısmı da Atlantik kıyısındaki bu bembeyaz kenti, daha egzotik duraklar için bir geçiş yeri olarak kullanıyor zaten. Biz de çölün pembe şehri Marakesh’e geçmeden önce, burada birkaç gün kalmaya niyetliyiz.



Fasın en ünlü şehri ünlü filmi ile hafızalarımıza kazınan Kazablanka. Filmin kendisi kadar ünlü barını ve piyanosunu merkezdeki Hyatt otelinin içerisinde görmeniz mümkün.Atlas Okyanusunun hemen kıyısında bulunan şehrin en önemli özelliği de dünyanın 2. büyük camisini barındırıyor olması. Aynı anda 120 bin kişinin namaz kılabildiği bu muhteşem büyüklükteki camii deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilmiş. Kazablankanın her yerinden görülebilen camiinin yapımı için 900 milyon euro harcandığı söyleniyor.

Atlas okyonusu kıyısnda bulunan Kazablanka dışında Fas ın hazineleri en iyi korunmuş ortaçağ şehirleri olan Marakesh,Fes ve Meknes de gizli.Kokuların dışarıya taştığı baharatçılar,tahta oymacıları,binbir renk kumaşların satıldığı dükkanlar ,halıcılar,bakırcılar Medina denilen eski ortaçağ şehirlerinde bizleri bekliyor.Tüm bu dükkanların yer aldığı labirent benzeri dar sokaklı çarşılarında yolunuzu kaybetmeden gezimek nerede ise imkansız.Öyleki buraya turist getiren tüm seyahat acentaları müşterilerinin kaybolmasını önlemek için grubu uzaktan takip eden gözlemciler çalıştırıyorlar.Çarşıda gördüğünüz her dükkanda sanki yüzyıllar öncesinden kalmış bir hazineyi keşfedeceksiniz hissi ile saatlerinizi geçirebiliyorsunuz.Bu dükkanların başında ise özel ve formülü gizli iksirleri ile her derde deva ilaçları üreten baharatçılar geliyor.Tamamen bitkisel özel karışımlar ile hazırlanan solüsyonları, bitkisel terapi losyonları,masaj yağlarını bu dükkanlarda bulmanız mümkün.Ayrıca özel istek üzerine hazırlanan bitkisel ilaçlarda buralarda bulanabiliyor.Fas da sadece alış veriş ve çarşıları dolaşmak için tüm bir haftanızı ayırabilirsiniz.Fiyatlar oldukça makul ve başka hiç bir ülkede bulamayacağınız etkin eşyalar mevcut.El işi süs ve dekorasyon eşyaları bunların başında geliyor.Yinede bir hatırlatma yapmadan geçmeyelim.Fas da pazarlık etmeden alış veriş yapmayın.Söylenen fiyatın yarısını teklif edin.




 Fas da dikkat çeken diğer bir unsur insanların tercih ettikleri kıyafetler.Cilbab yada cillabe denilen geleneksel elbise hem erkekler hemde kadınlar arasında çok yaygın.Elbiselerinin üzerine bir üzt elbise yada iç giysileri ile birlikte tek olarak giyilebilen bu geleneksel kıyaferin her rengini bulmak mümkün.Pamuklu kumaşlar tercih edilerek yapılan cillabeyi özellikle erkeklerin kukuletalarını tkarak dolaşması ilginç görüntüler oluşturuyor.


Fas da yemekler bizim damak tadımıza çok yakın.Geleneksel yemekleri kuskus dedikleri ince irmikden hazırlanan pilavları.Bunun içine bazen safran katıyorlar.Her yemeğin yanında mutlaka kuskus tüketiliyor.Diğer ve çok ünlü yemekleri ise ‘tanjine’ dedikleri et yemeği.Bu yemekte ekzotik tatlar sunan değişik aromalar kullanıyorlar.Fas da yemek konusunda en ufak bir zorluk çekmezsiniz.Yemekleri çok lezzetli ve çok çeşitli.fiyatları ise inanılmaz ucuz.Fas a gittiğinde mutlaka et yemeklerini deneyin.Etin tadı diğer başka ülkelerde bulamayacağınız kadar lezzetli.




Okyanusun İncisi: AGADİR
Atlatik okyanusu kıyısında Marakese 3 saat uzaklıkta Fasın Antalyası Agadir.Ülkenin turizm başkenti olan şehirde Turistik tesislerin kalitesi Avrupa lı turistleri kendine çekiyor.Özellikle Fransızların ve Almanların yeni gözdesi olan Agadir de Casinodan gece klüplerine kadar hertürlü eğlenceyi bulmak mümkün.Atlas dağlarının eteklerinin okyanus ile buluştuğu yerde bulunan Agadir konaklama fiyatları ilede cazibe merkezi olmaya devam ediyor.Şehirdeki tüm otellerin kaltesi ve halkının inanılmaz sıcaklığı buraya tatil için gelen turistlerin neden bu bölgeyi defalarca seçtiklerinin kanıtı gibi.Ülkemizde henüz fazla tanınmayan Agadir tatilcilere sunduğu sucuba diving,paraşüt, dalga sörfü,rüzgar sörfü,çölde safari gibi yüzlerce alternatif tur programları ile önümüzdeki dönemlerde türk turistlerinde çok talep ettikleri tatil beldelerinden biri olacak gibi.

Ülke isminin kendi dilindeki anlamı "El-Magrip" yani en batıdaki yer anlamına gelse de diğer Avrupa ülkeleri burayı "Müslüman" anlamındaki 'Morocco' ya da 'Maroc' isimleriyle anmayı seçmişlerdir. Bizim dilimizdeki Fas ismi ise fes takma kültürüyle ilk orada karşılaşmamızdan dolayıdır.
Nüfusunun yarısından fazlasını Araplar oluşturur. Bölgenin yerlileri ise Berberiler’dir. Fas krallıkla yönetilen bir ülkedir. Batı yanlısı bir yönetim ile yönetildiğinden İslami kurallardan uzak bir şekilde yönetilirler. Hükümet tarafından seçilen Kral ülkede geniş yetkilere sahip olmuş olur. Fas’ın gelir kaynaklarının büyük bir bölümü turizmden karşılanıyor.
Fas’a gittiğiniz zaman Marakeş, Fes ve Meknes’i mutlaka görmelisiniz. Birbirinden güzel çarşılar, müzeler, saraylar ve şehir merkezleri aklınızı başınızdan alacak. Morocco’nun meşhur beach’leri de güne başlamadan önce stres atmanız için sizi bekliyor olacak. Fas’ın meşhur Sahra Çölü’nde ise develere binip, çöl turu atabilirsiniz.




Marakeş sizi bekliyor…
Marakeş’in oldukça eski bir tarihi var. 1062 yılında Almoravide hanedanlığının başkenti olarak kurulmuş, hanedanlığın başkenti olmasıyla oldukça güç kazanmış ve zamanla önemli bir ticaret kenti olmaya başlamış. O dönemden bu yana ticaret kenti olmasından dolayı, kente fazlasıyla bina ve tarihi eserler yapılmış.
Marakeş, Atlas Dağları’nın eteklerinde bulunuyor. Görkemli tarihi, güzelliği, birazcık gürültüsü ve kocaman bir şehir olması sizi eminizki çok etkileyecek. Marakeş’te yapacak aktiviteler hiç bitmeyecek ve seyahatinizden dönerken bile gezilecek yerlerden daha gitmediğim nereleri var acaba diye içinizden geçireceksiniz.


Djemaa el Fnaa Meydanı: Bu meydan Marakeş’in kalbi gibidir ve burası için Fas’ta gezilebilecek ilk yer denilebilir. Tam anlamıyla Fas kültürünü yaşamak istiyorsanız, bu meydanda uzun saatlerinizi geçirebilirsiniz. Gece başka gündüz bambaşka olan bu meydanda, farklı bir dünyayla karşılaşmaya hazır olun.
Bir yanda yılan gösterileri, bir yanda büyücüler, bir yanda hikaye anlatanlar, bir yanda incik boncuk tezgahları, kumaşlar dokumalar kilimler... ve renkli kıyafetleriyle Faslı insanlar... bu meydan Fas için, renklerin dünyası yakıştırmasının nedenini anlatır gibi...



Klasik filmlerin ismini aldığı; CASABLANCA…
"Bir daha çal Sam" bu sözler size neyi hatırlatıyor? Humphrey Bogart, Ingrid Bergman’ın oynadığı efsanevi film Casablanca...

Casablanca’yı sadece bu filmle geçiştirmek biraz haksızlık olur doğrusu! Casablanca şehri bir filmle hatırlanmaktan, daha fazlasını hak ediyor. Fas’ın bu şehrinin diğer şehirlerine göre daha modern bir görünüşü vardır. Palmiye ağaçları okyanusun dalgalı suyu kilometrelerce uzanan sahiliyle Fas'ın diğer şehirlerine nazaran farklı bir görüntü sergilemektedir.


 





Fas'ın her şehrinde, eski ve yeni şehir diye bir ayrım var. Eski şehir, büyüleyici yapılar, camiiler, saraylar dar sokaklar ve bu dar sokaklarda bulunan küçük atölyelerden ülkenin önemli yapılarını oluşturuyor. Yeni şehir ise, daha çok modern oteller yüksek binalar lüks kafelerden meydana geliyor.
Fas’ın Atlas Okyanusu kıyılarında olan bu kentinde, bir yanda Fas kültürünün gelenek ve göreneklerini yaşayabilir, bir yanda ise dalgalı okyanusun keyfini çıkarabilirsiniz, beyaz köpüklerin arasında sörf yapabilir iç şehirde beyaz ve maviden oluşan yapıları inceleyebilir, dış şehirde bulunan modern yapıları gezebilir, özel tasarımlı kafelerinde nane çayı içerek keyfi yapabilirsiniz.




"Timbuktu 52 gün" göreceğiniz bu levhanın anlamı eski zamanlarda bedevilerin bu çölü 52 günde geçtiklerini ifade etmektedir. Evet Fas’tasınız ve buranın tam anlamıyla her şeyini anlamak için uçsuz bucaksız çöllerinde develerin sırtında kafanızda büyük şapkalar ya da daha mistik bir hava için Faslıların giydiği pelerinleri giyerek, çadırlarda konaklayabilir, gece çöl soğuğunda kumların üzerinden gökyüzünü ve yıldızları seyredebilirsiniz.

Ancak çölde dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar var. Öncelikle bol bol su tüketmeye çalışın, ince ve pamuklu kıyafetler giyin, ve yanınıza mutlaka çok iyi bir harita alın.




Fas’ın mutfağı için söylenebilecek olan ilk şey, yemeklerinde acı ve baharat kullandıkları olacaktır. Aslında Fas'ın yemek kültürünü çok yadırgayacağınız söylenemez. Fas mutfağı; Fransız İspanyol ve İtalyanlarınyemeklerinden etkilenmiştir. Ancak en çok Doğu yemeklerinin tadı sezinlenmektedir.
Fas’ta genellikle yemekler et ürünleri ağırlıklıdır. Bol baharat ve acı içeren et yemeklerinden en ünlü olanı ise; "tanjine" adlı yemekleridir.


Fas’ta her yemekte en çok tüketeceğiniz yiyecek ekmek olacaktır. Fas’ta ekmeğin ayrı bir özelliği vardır. Ekmek kadar önemli olan bir diğer yiyecek ise meyve ve sebzedir. Özellikle Akdeniz meyve ve sebzeleri sizi çöl sıcağında oldukça serinletecek olan yiyeceklerden arasındadır. Fas’ın bütün şehirlerinde rastlayabileceğiniz bir diğer yiyecek ise, hurmadır. Hurmanın Fas’ta manevi bir değeri olduğu kadar masalarından eksik olmayan bir yiyecektir. Tabii nane çaylarını da unutmamak gerekiyor. Fas'ta en çok tüketeceğiniz şey, sıvı içecekler olacaktır. Sizde Fas'ta, harareti kesmek için soğuk bir şeyler içmek yerine sıcak nane çayı içerek serinleyebilirsiniz.


Fas’ta yemek yiyebileceğiniz mekanlar hakkında bilgi vermek gerekirse, ilk olarak Marakeş’te bulunan Djemaa el-Fna Meydanı'ndan bahsetmek gerekir. Bu meydan gündüz ayrı gece ayrı... eğlenceli ve hareketli bir ortam olmasının dışında, yemek yemek içinde oldukça değişik ortamlardan birisidir. Bu meydanda hava kararmaya başladıktan sonra bir anda gündüz ki kalabalıktan daha yoğun bir kalabalığa bürünür meydan, çevrenizi bir anda yemek kokuları ve ızgara cızırtıları sarar. Bu meydanda yemek yerken tam anlamıyla farklı bir ülkede farklı bir kültürde olduğunuzu yaşayarak anlarsınız.


Fas'ta deniz ürünlerini de unutmamak gerekir. Essaquıra’da bulunan limanda balık yemenin keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.Bu arada olurda Fas'ın acılı ve baharatlı yemeklerini beğenmezseniz, şunu unutmayın! Fas'ın her şehri ikiye ayrılmıştır. Bir bölümü geleneklerine bağlı, diğer bölümü ise modern bir şehirdir. Fas'ın modern şehirlerinde aradığınız her tarzda yemeği bulmanız mümkündür.Fas’ta alışveriş; büyülü bir kelime gibidir... İster Marakeş’te olun, ister Casablanca’da hangi şehirde olursanız olun. Alışveriş kelimesi aynı anlama gelmektedir. Fas'ta alıveriş; renktir, eğlencelidir, büyüdür, garip bir sihirdir... siz bir şey satın almak istemeseniz de, farkına bile varmadan bir çok şey satın almış bulursunuz kendinizi. Renkli, ışıl ışıl, parıl parıl alışveriş dünyasında kopartamazsınız kendinizi.Fas’ta alışveriş sokaklarda yaşanır. Sokak tezgahlarında, sokakların aralarına kurulan atölyelerde, küçük dükkanlarda... Fas’tan alabileceğiniz şeylerin başında ise; kıyafet ve kumaşlar gelecektir. Öncelikle uzun pelerinlerden mutlaka almalısınız. İsterseniz Fas'ın yaşam tarzına, ayak uydurmak için ilk gittiğiniz gün bu pelerinlerden satın alıp bütün Fas geziniz boyunca, bu pelerinlerle gezersiniz, isterseniz de evinize dönüşte kendinize ve sevdiklerinize güzel birer hediye olması için satın alabilirsiniz. Fas'ta alışveriş, tabii ki de sadece pelerinden oluşmuyor. Özellikle Fes Porselenleri, çanak çömlek, takı, gümüş objeler, kilim dokuma halılar, eşarp gibi bir çok ürün alışveriş listenizde başında yer alacaktır. Hatta Fas’ta alışveriş olayını abartıp, yılan bile satın alabilirsiniz. Ancak, bunu gümrükten çıkartırken ne gibi sorunlarla karşılaşırsınız doğrusu bilinmez!
Fas'ta alışveriş yapmak için belli bir merkez verilemez. Her şehrin mutlaka, alışveriş yapmak için büyük bir çarşısı vardır. Marakeş'te The Souk, Fes'te Medina'nın içinde bulunan çarşılar bunlardan sadece bir kaçıdır. Ayrıca, Fas'ta geleneksel çarşıların haricinde, modern şehir diye adlandırılan bölgelerde lüks mağazaları bulmanız mümkün.
Fas’ta ulaşım:


Fas’ta şehir içi ulaşımda ise, genellikle taksi seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Ya da araba kiralayabilirsiniz, ancak Fas’ta her konuda, özellikle taksi ve araba kiralama konusunda sıkı bir pazarlık yapmanız gerekmektedir.
Fas’ta şehirler arası ulaşım için, ilk seçenek olarak tren yolculuğunu tercih edebilirsiniz. Trenlerle, hem keyifli hem de rahat bir yolculuk yapabilirsiniz. Ancak karayolu ulaşımı, çok daha keyifli geçebilir. Fas'ta bir şehirden bir şehre ulaşmak için karayolunu seçerseniz yollarda görebileceğiniz manzara sizi etkilemeye yetecektir. Fas'ta karayolları oldukça düzenli ve rahattır, bunun yanında bir de Fas'ın manzarası eklenince çok keyifli bir yolculuk çıkacaktır ortaya.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder